احمدرضازارعی

منجم آماتور/عکاس/ علاقمند به علم و تحقیق و مطالعه

۴ مطلب در آبان ۱۳۹۸ ثبت شده است

چهارشنبه, ۲۲ آبان ۱۳۹۸، ۱۲:۳۲ ب.ظ احمدرضا زارعی
رصد گذر عطارد 20آبان98

رصد گذر عطارد 20آبان98

 

مطالب وبلاگ در ادرس جدید آپلود میشود

جهت ورود به وبلاگ جدید روی همین متن ضربه بزنید

 

 

 

پس از سه سال عبور عطارد از مقابل خورشید دیده شد البته عطارد هر 89 روز یکبار از مقابلخورشید عبور میکند اما به دلیل کجی محور آن همیشه این عبور دیده نمیشود

در روز 20 آبان 98 من و گروه منجمان مرودشت با همکاری انجمن تفکرخلاق اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی برنامه ای برای رصد عمومی و رایگان این رویداد نجومی تدارک دیدیم تا علاقمندان به علم نجوم شاهد این رویداد باشند.

 

در ادامه تصاویری از این برنامه ببینید

 

همچنین برای مشاهده انلاین تایم لپس برنامه اینجا کلیک کنید

برای دانلود تایم لپس با حجم 9 مگابایت اینجا کلیک کنید

 

 

 

 

.

۲۲ آبان ۹۸ ، ۱۲:۳۲ ۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
احمدرضا زارعی
يكشنبه, ۱۹ آبان ۱۳۹۸، ۰۷:۴۱ ب.ظ احمدرضا زارعی
گذر عطارد از مقابل خورشید

گذر عطارد از مقابل خورشید

همونطور که میدونید دوشنبه 20 آبان قراره گذر عطارد از برابر خورشید اتفاق بیوفته و منظره حیرت انگیزی رو برای ما خلق کنه. تو این پست میخوام هر آنچه لازمه درباره این پدیده رصدی بدونید براتون بنویسم امیدوارم که استفاده کنید .

 

 

توضیحات کلی

گذر به طور کلی به پدیده ای گفته میشه که در اون یک جرم نجومی کوچکتر از برابر جرم بزرگتری عبور کنه و بخشی از اون رو بپوشونه. در مقابل گذر ، پدیده اختفا وجود داره که یک جسم بزرگتر یک جسم کوچکتر رو میپوشونه. دقت داشته باشید که معیار ما از بزرگی و کوچیکی اندازه ظاهری این اجرام تو آسمون زمینه و نه اندازه واقعی اون ها . گذرها و اختفاها هر دو از پدیده های جذاب نجومی هستند که ضمن جذابیت ظاهری کاربردهای علمی فراوانی هم دارن. تو تصویر زیر یه نمونه اختفا رو مشاهده می کنید و مثلا خورشید گرفتگی حلقوی یه نمونه گذر حساب میشه چون اندازه ماه تو این پدیده کوچکتر از خورشیده و تمام خورشید رو نمیپوشونه.

اختفای ماه و زحل
اختفای زحل و ماه
یک خورشید گرفتگی حلقوی
خورشید گرفتگی حلقوی نمونه از پدیده گذر

گذر عطارد

گذر عطارد امسال در تاریخ 20 آبان رخ خواهد داد و کشور ما تو مرز دیده شدن و دیده نشدن این پدیده قرار داره. بنابراین خیلی خوش نبودیم که این گذر رو تمام و کمال ببینیم ولی همینکه میتونیم بخشی از این پدیده جذاب رو ببینیم خیلی خوشحالیم.

در نقشه زیر مناطقی از کره زمین رو مشاهده میکنید که شانس دیدن این پدیده رو دارن. ناحیه ای که سایه نداره منطقه ای از زمینه که میتونن این پدیده رو کامل رصد کنن و نواحی کمی خاکستری بخشی از این پدیده رو میتونن ببینن. همونطور که میبینید ایران تو این منطقه قرار میگیره. نواحی تیره تر هم کلا زمانی که این پدیده اتفاق میوفته شب رو دارن تجربه میکنن و اصلا خورشید و عطارد رو حین گذر نمیتونن ببینن.

نقشه جهانی امکان سنجی رصد گذر عطارد
نقشه مناطقی از زمین که امکان مشاهده گذر عطارد در آنها فراهم است.

در ویدئوی زیر میتونید مراحل گذر به همراه امکان سنجی رصد این پدیده در مناطق مختلف رو مشاهده کنید. زمانی که در این ویدئو ثبت میشه بر اساس ساعت جهانی هست و در هر لحظه باید اون رو با 3 ساعت و 30 دقیقه جمع کنید تا زمان محلی ایران رو پیدا کنید.

امکان سنجی رصد گذر عطارد از برابر خورشید

زمان بندی رویت گذر در ایران

شهرهای مختلف ایران با توجه به موقعیتشون روی زمین میتونن در ساعت های مختلفی شروع و پایان این پدیده رو ببینند. آقای علی ابراهیمی سراجی از رصدگران برجسته کشور جدولی تنظیم کردن که در اون برای تمام مراکز استان های کشور شروع گذر و زمان غروب خورشید که پایان رصد گذر حساب میشه رو محاسبه کردند. این جدول رو در ادامه قرار میدم:

جدول زمان بندی مناطق مختلف کشور برای رصد گذر عطارد

کجا برای دیدن این پدیده مناسب تر است؟

همونطور که از جدول بالا هم برمیاد هرچه به سمت غرب ایران نزدیکتر باشید شرایط بهتری برای رصد این پدیده خواهید داشت، چون زمان بیشتری این پدیده برای شما قابل رویته.برای مثال شهرهای اهواز و ایلام میتونند 70 دقیقه از این پدیده جذاب رو مشاهده کنند. برعکس این شرایط برای سمت شرق کشور حاکمه یعنی جایی که مشهد قرار گرفته تنها 11 دقیقه این پدیده دیده میشه. اما مشکل دیگه بجز مدت زمان رصد، ارتفاع خورشید در هنگام گذر هستش. در شهر های شرقی هنگامی که گذر اتفاق میوفته ارتفاع خورشید بسیار بسیار کمه بنابراین شما خیلی سخت میتونید خورشید رو ببینید.
به طور کلی پیشنهاد من اینه که برای دیدن این رصد به مکان هایی که ارتفاع زیادی نسبت به سطح دریا دارن برید. با ارتفاع گرفتن از سطح زمین افق شما پایینتر قرار میگیره، بنابراین خورشید شما دیرتر غروب میکنه، ضمن اینکه با ارتفاع گرفتن از سطح موانع زمین که افقتون رو پوشوندن از دید شما خارج میشن و شما راحت میتونید خورشید رو در هنگام خورشید به همراه چاشنی زیبای گذر مشاهده کنید.

آب و هوا قراره چطوری باشه؟

آخرین بار که این پدیده اتفاق افتاد سال 95 بود که متاسفانه وضعیت آب و هوای ایران اصلا مساعد نبود. بلافاصله بعد از تماس اول عطارد با خورشید اکثر مناطق ایران ابری شد و به خاطر همین خیلیا از دیدن این پدیده زیبا محروم شدن.

اما امسال گویا بخت با ما یاره و قرار نیست ابرها مزاحم لذت بردن ما از این منظره زیبا بشن. تصاویر هوایی نشون میدن که پوشش ابری در تمام مناطق کشور دوشنبه 20 آبان بسیار کم خواهد بود بنابراین به راحتی میشه این پدیده زیبا رو دید.

تصاویر ماهواره ای هواشناسی پیش بینی میکند که دوشنبه 20 آبان ابرها مزاحم رصد گذر عطارد نخواهند بود
تصاویر ماهواره ای هواشناسی پیش بینی میکند که دوشنبه 20 آبان ابرها مزاحم رصد گذر عطارد نخواهند بود

چه ابزاری برای دیدن این گذر لازمه

به علت کوچک بودن عطارد و فاصله زیادش نسبت به زمین عملا شما بدون ابزار رصدی مثل تلسکوپ قادر به تشخیص عطارد روی خورشید نخواهید بود. به عبارت دیگه در هنگام گذر حتی اگر بتونید با استفاده از عینک های خورشیدی به خورشید نگاه کنید قطعا عطارد رو روی سطح خورشید تشخیص نخواهید داد. بنابراین حتما حتما باید از تلسکوپ استفاده کنید. حداقل فاصله کانونی تلسکوپی که برای این کار میتونه خوب باشه 1000 میلیمتره. با کمترین از این اگر از خورشید عکس بگیرید چیزی ثبت نخواهید کرد.

یک نمونه تلسکوپ مناسب برای رصد گذر عطارد
نمونه ای از یک تلسکوپ نیوتنی با فاصله کانون 1000 میلیمتر

اما تنها داشتن تلسکوپ برای دیدن این گذر کافی نیست، تلسکوپ باید مجهز به فیلتر خورشیدی باشه. بدون فیلتر حتی صرفا قرار گرفتن تلسکوپ به سمت خورشید هم خطرناکه و میتونه به تلسکوپ آسیب بزنه. هیچوقت حتی تست هم نکنید که بخواید از پشت تلسکوپ بدون فیلتر لحظه ای خورشید رو نگاه کنید. در کمتر از زمانی که میتونید چشمتون رو ببندید چشمتون کور میشه.

انواع مختلف فیلترهای خورشیدی
انواع مختلف فیلترهای خورشیدی

فیلترهای خورشیدی انواع مختلفی دارند. بعضیا ممکنه از یک ورق یا صفحه خیلی ساده تشکیل شده باشند که میتونید اونهارو روبروی دهانه تلسکوپتون قرار بدید و باهاش خورشید رو ببینید. بعضیا ممکنه از جنس شیشه ای باشند. بسته به تکنولوژی که برای ساختشون به کار گرفته شده قیمتاشون با هم متفاوته. از فیلترهای خیلی ارزون که حدود 100 تومن هستند تا فیلترهایی که قیمتی حدود 10 میلیون تومن دارند، همگی قابل استفاده هستند اگر واقعا استاندارد باشن. به هیچ عنوان برای رصد گذر از چیزای عجیب غریب مثل فیلم دوربین های عکاسی، فویل آلومینیوم یا کاغذ سفید استفاده نکنید چون خیلی از این موارد ممکنه نور مرئی که برای چشم شما قابل رویته رو بتونن حذف بکنن ولی نورهای مخرب دیگه خورشید که اصلا حس نمیکنید رو حذف نمیکنند و به این ترتیب چشمتون آسیب جدی میبینه.

اما اگر نه تلسکوپ دارید و نه فیلتر نگران نباشید برای شما هم راه کاری دارم.

 

 

 

۱۹ آبان ۹۸ ، ۱۹:۴۱ ۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
احمدرضا زارعی
شنبه, ۴ آبان ۱۳۹۸، ۰۵:۲۴ ب.ظ احمدرضا زارعی
دانلود مستند سیاره ما  Our Planet

دانلود مستند سیاره ما Our Planet

مطالب وبلاگ در ادرس جدید آپلود میشود

جهت ورود به وبلاگ جدید روی همین متن ضربه بزنید

 

 

 

 

دانلود مستند سیاره ما Our Planet 2019

نام فیلم: سیاره ما – Our Planet | ژانر: مستند | محصول آمریکا و انگلستان | تاریخ انتشار: 2019

زبان: دوبله فارسی + انگلیسی | زیرنویس فارسی: دارد | تعداد قسمت ها: 8 اپیزود

حجم: متفاوت | محصول شبکه نتفلیکس NETFLIX | امتیاز: 9.8 از

 

توضیحات:

مستند سریالی سیاره ما که به تازگی از شبکه اینترنتی نتفلیکس پخش شده است، تجربه متفاوتی از آنچه که در طبیعت روی می دهد، به ما نشان می دهد. این که این طبیعت زیبا و منحصربه فرد کره زمین چگونه تغییر می کند و تغییرات آب و هوایی در اقلیم های مختلف به چه صورت است، همگی در این مستند بررسی خواهند شد. این تغییرات آب و هوایی روی زندگی تمامی موجودات زنده کره زمین تاثیر می گذارد و این مستند بلندپروزانه که با هنرمندی دیوید اتنبرو معروف ساخته شده است، به تمامی این محدوده های چشم گیر توجه می کند و تجربه و آزمایش جذابی را به شما نشان می دهد. هم اکنون شما میتوانید این مستند تماشایی را با کیفیت 4K 2160p Ultra HD به صورت رایگان دانلود کنید.

عوامل دوبلاژ:

گوینده و راوی: چنگیز جلیلوند

 

(نسخه کامل دوبله فارسی دو زبانه)

[قسمت 01 نسخه 4K] [نسخه 1080p] [نسخه 720p] [نسخه 480p] [صوت دوبله] [کمکی]

[قسمت 02 نسخه 4K] [نسخه 1080p] [نسخه 720p] [نسخه 480p] [صوت دوبله] [کمکی]

[قسمت 03 نسخه 4K] [نسخه 1080p] [نسخه 720p] [نسخه 480p] [صوت دوبله] [کمکی]

[قسمت 04 نسخه 4K] [نسخه 1080p] [نسخه 720p] [نسخه 480p] [صوت دوبله] [کمکی]

[قسمت 05 نسخه 4K] [نسخه 1080p] [نسخه 720p] [نسخه 480p] [صوت دوبله] [کمکی]

[قسمت 06 نسخه 4K] [نسخه 1080p] [نسخه 720p] [نسخه 480p] [صوت دوبله] [کمکی]

[قسمت 07 نسخه 4K] [نسخه 1080p] [نسخه 720p] [نسخه 480p] [صوت دوبله] [کمکی]

[قسمت 08 نسخه 4K] [نسخه 1080p] [نسخه 720p] [نسخه 480p] [صوت دوبله] [کمکی]

(نسخه زبان اصلی با زیرنویس فارسی)

(قسمت اول: یک سیاره – Episode One: One Planet)

[نسخه 4K x265] [نسخه 1080p] [نسخه 720p] [نسخه 480p] [اسکرین شات]

(قسمت دوم: دنیاهای یخ زده – Frozen Worlds)

[نسخه 4K x265] [نسخه 1080p] [نسخه 720p] [نسخه 480p] [اسکرین شات]

(قسمت سوم: جنگل های بارانی – Jungles)

[نسخه 4K x265] [نسخه 1080p] [نسخه 720p] [نسخه 480p] [اسکرین شات]

(قسمت چهارم: دریاهای ساحلی – Coastal Seas)

[نسخه 4K x265] [نسخه 1080p] [نسخه 720p] [نسخه 480p] [اسکرین شات]

(قسمت پنجم: از بیابان تا چمن زارها – From Deserts to Grasslands)

[نسخه 4K x265] [نسخه 1080p] [نسخه 720p] [نسخه 480p] [اسکرین شات]

(قسمت ششم: دریاهای مرتفع – The High Seas)

[نسخه 4K x265] [نسخه 1080p] [نسخه 720p] [نسخه 480p] [اسکرین شات]

(قسمت هفتم: آب شیرین – Fresh Water)

[نسخه 4K x265] [نسخه 1080p] [نسخه 720p] [نسخه 480p] [اسکرین شات]

(قسمت هشتم: جنگل ها – Forests)

[نسخه 4K x265] [نسخه 1080p] [نسخه 720p] [نسخه 480p] [اسکرین شات]

 

[دانلود زیرنویس فارسی همه قسمت ها]

قسمت اول: یک سیاره
پرنده های دریایی از تنوع بالایی در این سیاره برخوردارند و اقیانوس ها را جلوه خاص و زیبایی داده اند. در این قسمت به سراغ برخی از سگ های وحشی در سرنگیتی هم می رویم و تاثیراتشان را در خلقت موجودات می بینیم.

 

قسمت دوم: دنیاهای یخ زده
در این مرز بی انتهای تغییرات آب و هوایی، خرس های قطبی، وال ها و پنگوئن ها خودشان را در مناطق یخی پریل گرفتار کرده اند و ما در این قسمت به سراغشان رفته ایم.

 

قسمت سوم: جنگل های بارانی
جنگل ها و جنگل های بارانی گونه های باورنکردنی از پرندگان را در ختشان دارند و اورانگوتان ها و موچه های شگفت انگیز هم زندگی باورنکردنی و چشم گیری در این مناطق دارند.

 

قسمت چهارم: دریاهای ساحلی
از کوسه های ترسناک گرفته تا خارپشت ها همگی جزوی از ۹۰ درصد گونه هایی هستند که در آب های ساحلی زندگی می کنند. حفاظت از این زیست بوم ها نبرد بسیار بزرگی است که آنها باید بتوانند پیروز شوند.

 

قسمت پنجم: از بیابان به چمن زارها
دوربین های دیجیتالی در این قسمت فیل های بیابانی را دنبال می کنند که به دنبال غذایشان هستند. بیسون ها در چمنزارهای آمریکای شمالی زندگی می کنند و زندگی خوبی را در زیر کوهستان های این منطقه می گذرانند.

 

قسمت ششم: دریاهای مرتفع
در عمیق ترین و زیباترین اقیانوس های جهان که محلی برای موجودات عجیب و غریبی است، یکسری مخلوقات وجود دارند که در تاریک ترین و خلوت ترین مناطق اقیانوسی زندگی می کنند و به زیباترین شکل ممکن در معرض تغییرات اقلیمی قرار می گیرند.

 

قسمت هفتم: آب شیرین
دنیا بیشتر از هر زمان دیگری به آب شیرین نیاز دارد. با این حال این نیاز علاوه بر انسان ها در همه ی گونه های حیوانی هم دیده می شود و به شکل غیرقابل پیش بینی رشد کرده است.

 

قسمت هشتم: جنگل ها
در این قسمت به بررسی وابستگی های شکننده ای می پردازیم که بین انواع مختلف ساکنین جنگل ها همچون عقاب های چاق، سگ های شکاری و ببرهای سیبری وجود دارد.

 
۰۴ آبان ۹۸ ، ۱۷:۲۴ ۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
احمدرضا زارعی
شنبه, ۴ آبان ۱۳۹۸، ۰۵:۰۱ ب.ظ احمدرضا زارعی
فصل اول برنامه اینترنتی راه شیری

فصل اول برنامه اینترنتی راه شیری

 

مطالب وبلاگ در ادرس جدید آپلود میشود

جهت ورود به وبلاگ جدید روی همین متن ضربه بزنید

 

 

 

راه شیری برنامه‌ای با محوریت نجوم و آسمان شب برای علاقه‌مندان به دانش نجوم است. اجرای این برنامه را سیاوش صفاریان‌پور، بر عهده دارد که سابقه ساخت برنامه‌های پرمخاطب نجومی همچون برنامه آسمان شب در کارنامه او دیده می‌شود. این مجموعه با همکاری کارشناسان باسابقه نجوم و مروجان علم در بخش‌های مختلف مرتبط با نجوم، فضا و محیط زیست اجرا می‌شود.

 

نخستین قسمت مجموعه راه شیری به مناسبت روز جهانی نجوم از ۱۶ اردیبهشت ۹۸ در دیجی‌کالا مگ منتشر شد

 

برای ورود به صفحه مشاهده 10 قسمت فصل اول اینجا کلیک کنید

۰۴ آبان ۹۸ ، ۱۷:۰۱ ۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
احمدرضا زارعی